De bedankjes

Er zullen op jullie bruiloft een aantal mensen zijn die je persoonlijk wil bedanken voor hun hulp, steun en/of aanwezigheid waardoor deze dag voor jullie zo bijzonder is. Denk hierbij aan de ceremoniemeester, de getuigen, de wederzijdse ouders, maar ook de bruidskinderen en de dominee of pastor. Het is leuk om deze mensen een blijvende herinnering te geven aan jullie trouwdag.

De ceremoniemeester

Het meeste werk is hoogstwaarschijnlijk door de ceremoniemeester verricht, en dus verdient hij/zij een speciaal kado. Je kunt hierbij denken aan een sierraad, een kunstwerk of iets anders dat hij/zij graag wil hebben.

De getuigen

Omdat de getuigen jullie trouwakte tekenen, is het wellicht een leuk idee om hen een kadootje te geven dat hiermee in verband staat. Denk bijvoorbeeld aan een pen met de naam van de getuige hierin gegraveerd of iets anders dat gegraveerd is.

De ouders

Ouders zijn heel belangrijke gasten. Ze hebben jullie waarschijnlijk met een aantal dingen geholpen en op jullie trouwdag staan ook zij in de belangstelling. Een kadootje voor de ouders is iets dat jullie persoonlijk moeten kiezen. Hier bestaan geen richtlijnen voor. Je zou kunnen denken aan iets waar zij het al lange tijd over hebben.

De dominee of pastor

Jullie kerkelijke inzegening of bevestiging is waarschijnlijk de kroon op jullie huwelijk. De dominee of pastor speelt hierin een belangrijke rol. Je zou hem kunnen bedanken met een kleinigheidje zoals een gegraveerd glas met jullie namen daarin. Wanneer je de dominee of pastor iets beter kent, ken je wellicht ook zijn smaak en zou je hem bijvoorbeeld een fles wijn kunnen geven met een kaartje daaraan met jullie namen.

De bruidskinderen

Voor de bruidskinderen kun je een beertje kopen in een bruidsjurk of in een pak, maar bruidsjonkertjes zullen hier misschien niet heel blij mee zijn. Je dient er dus goed rekening mee te houden wat je voor de kinderen koopt. Voor de meisjes zou je kunnen denken aan een kettinkje of een beertje, voor de bruidsjonkers kun je denken aan lego. Wanneer je wilt dat zowel de bruidsmeisjes als jonkers hetzelfde kadootje krijgen, denk dan aan bijvoorbeeld een puzzel.

De overige gasten

Na de bruiloft is het leuk om de gasten een aandenken te geven aan jullie trouwdag. Hiervoor zijn ontzettend veel mogelijkheden. Hieronder hebben we een aantal ideeën neergezet. Binnenkort hopen wij hier een ruim aanbod van leveranciers te plaatsen die gespecialiseerd zijn in geschenkjes.

Traditioneel
Bruidssuikers verpakt in tule of in een klein doosje

Semi-traditioneel
Een klein flesje wijn met een persoonlijk etiket of voorzien van een kaartje met jullie namen
Een klein doosje met daarin zaadjes van bijvoorbeeld het klavertje-vier of zonnebloemen
Badparels verpakt in tule of in een klein doosje

Net even anders
Een peper-en-zout-stelletje
Een sleutelhanger
Geduldspelletjes

Overig
Een dubbeltje in een kaartje geplakt (geluksdubbeltje)
Een chocoladeroos op een kunststof steeltje

Omgekeerd

Je kunt ook je gasten bij binnenkomst een wegwerpcamera geven die zij tijdens de bruiloft vol kunnen schieten. De foto’s zijn dan hun aandenken.

Etiquette

Een aantal etiquetteregels met betrekking tot het bedanken zijn er wel. We hebben ze hieronder voor je op een rijtje gezet:
Officieël is het de bruid die voor de cadeaus, de bloemen en de brieven bedankt, maar je ziet tegenwoordig dat bruid en bruidegom dat samen doen.
Ook al heeft de bruidegom op het feest iedereen al mondeling bedankt dan is het gepaster alsnog een brief of kaart te sturen. Je wordt geacht dit binnen zes tot acht weken na de huwelijksdag te doen.
Het leukste is wanneer je iedereen een persoonlijk briefje schrijft, maar dit is zeer veel werk en dus kun je de kaarten ook laten drukken. Toch is het heel persoonlijk om ook op deze kaarten een klein persoonlijk woordje te schrijven: Stuur iedereen een briefje en zeg hoe je het cadeau waardeert.
Wacht niet te lang met schrijven, want als mensen je er niet over op de receptie gesproken hebben, zullen ze zich afvragen of het cadeau wel is aangekomen.
Zeg iets persoonlijks in het briefje zodat de geadresseerde weet dat je zijn cadeau met hem persoonlijk in verband brengt.
Noem het cadeau duidelijk in de brief.
Bedank voor geld door te schrijven hoe je het geld gaat gebruiken.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s