Do’s en don’ts – bruiloftstips

Ik kwam weer een leuk artikel tegen wat ik wil delen.

Als fotograaf kom ik op heel veel bruiloften en zie heel veel dingen. Ontzettende leuke tips, en dingen die je liever anders zou willen zien. Daarom hierbij (in willekeurige volgorde) een top-tien ‘do’s en don’ts’ voor je mooie dag!

1. Themakleur en /of  stijl: ik zie steeds vaker hoe leuk het is om eenheid in je bruiloft te creëren qua stijl of kleur. Een kleur kan terugkomen in trouwkaart en taart, boeket en kleding en soms ook in de kleding van de daggasten en corsages.

bruiloft-thema-kleur-rood

2. Zorg dat de bruidegom ‘s morgens op tijd is!! Niets is zo vervelend om de dag met achterstand te beginnen en een ‘haastgevoel’ te hebben (en vaak te houden)! Sommigen denken dat je dat met de fotoreportage wel weer inhaalt, maar dat is juist jammer omdat je daar niet meer ruim tijd voor hebt.

900900_0_2093949_35069

3. Soms kan het net in het dagschema zo uitkomen dat het handiger is om onderweg te eten. Maak er leuke lunchpakketjes van. En sowieso kan het een leuke attentie zijn om een tasje voor de daggasten te maken met wat drinken, wat lekkers en iets leuks erin mee te geven. Er is altijd wel een moment op de trouwdag waarop zoiets genuttigd wordt! Of wat te denken van speciale tasjes voor de kinderen met wat leuke speeltjes waarmee ze zich kunnen vermaken? Ideaal!

4. Dagschema-kaartjes. Handig om dagschema, adressen van gemeentehuis, kerk en feestlocatie,  eventueel telefoonnummer ceremoniemeester en volgorde groepsfoto’s uit te delen. Kleine moeite en heel handig!

5. Het is jullie dag en natuurlijk begrijp ik dat je wat foto’s met je familie en vrienden wilt. Beperk de lijst met groepsfoto’s: het kost tijd en is het leuk om ruim dertig groepsfoto’s in je album te hebben? Bovendien is het voor het bruidspaar ook niet het allerleukste moment: een half uur je beste smile opzetten met alle mensen naast je ;-) Wat mij betreft beperk je het tot maximaal 15 stuks (wat dan ongeveer een half uur fotograferen in beslag neemt)

6. Kies jouw boeket. Een kleine bruid met een mega-boeket. Een kleurrijke dag met een wit boeket. Een boeket wat niet handig vasthoudt of erg zwaar is. Mooie bloemen die maar een paar uur mooi zijn. Het komt allemaal voor. Wees creatief en denk na over je bruidsboeket wat wel/niet past bij jou of de dag. Een boeket doet namelijk, ook al heb je dat niet altijd door, best veel. Zeker met het opmaken van het album komen de kleuren van het boeket steeds terug. En gebruik bloemen op diverse momenten en locaties van je dag! Echte sfeermakers.

7. Doe-het-zelf is zooooo leuk! Originele versieringen, leuke dingetjes voor op tafel… het hoeft echt niet veel geld te kosten. Je kunt het makkelijk zelf maken (op tijd beginnen is misschien wel een tip om stress te voorkomen) Slingers, leuke vaasjes met (veld)bloemen op tafel, mooie tafelkleedjes, grappige bewegwijzering naar toilet e.d., krans voor op de deur… het zijn echt de sfeermakers op de bruiloft!! Kijk snel voor leuke tips op: http://wedspiration.com/category/diy/ of neem een kijkje op Pinterest.

8. Een van de grote vragen van de bruid is: hoe doe ik mijn haar? Strak, romantisch, apart, losse krullen…  Er zijn wat mij betreft een aantal dingen waar je rekening mee kunt  houden: Heb je een sluier? Wellicht is het goed om te bedenken dat je het haar ‘onder de sluier’ maar weinig ziet, maar erboven en ernaast wel! Hebben jullie een cabrio als auto (zet het dan goed vast voor je verwaait op de locatie aankomt) Wil je misschien iets vertellen met je haar?

9. Zeker voor de romantische bruid is een lange sleep en sluier een must en voor het plaatje ziet het er heel mooi uit. Toch vraag ik me af (gezien de reacties van sommige bruiden) of ze je in de mooie schone bruidsmodewinkel (waar vloerbedekking ligt en het schoon is) vertellen dat je sleep en sluier echt vies zullen worden. Een paar van mijn ervaringen: ik heb nog nooit een bruiloft meegemaakt waar de jurk niet in meer of mindere mate vies is geworden. Hou daar dus rekening mee en vindt het niet erg: die droomjurk mag op de dag van je dromen geleefd worden! Hoe langer sleep en sluier is hoe minder spontaan je de foto’s kunt maken. Hoe makkelijker je je in de jurk kunt bewegen, hoe ‘spontaner’ de foto’s zullen zijn die we maken. En over de schoenen die je uitkiest: de satijnen versie worden veel sneller vies (zeker als het nat weer is), leren schoentjes kun je daarentegen makkelijk schoonmaken en blijven mooi.

10. Tijdschema. Voor elke bruiloft wordt ie gemaakt. Soms loopt het als een trein, soms niet. Ik heb er al een keer een weblog overgeschreven. Omdat het zo belangrijk is, noem ik het hier toch nog een keer. Wil je hulp? Heb je vragen over je tijdschema? Ik wil je graag helpen.

Als je zelf nog do’s en don’ts weet, schrijf ze hieronder in een reactie en help zo bruidsparen met het voorbereiden van hun mooie dag.

weddings and more… Bruidsfotografen

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s