Waarom is een trouwfotograaf zo duur?

En duidelijke uiteenzetting, lees dit even voordat je Ome Henk gaat vragen om bruidsfoto’s te maken.

Bij; Els Oostveen

De gemiddelde prijs van een bruiloft in Nederland schijnt rond de 15.000 euro te liggen, een enorme smak geld! Toen ik zelf ging trouwen en offertes ging opvragen voor zaken zoals catering en een DJ, vermeldde ik er opzettelijk niet bij dat het om een bruiloft ging; zodra het woord “bruiloft” viel, leek de prijs ineens te verdubbelen.

Veel mensen gaan er vanuit dat diezelfde marketingtruc ook geldt voor trouwfotografie. Als fotograaf krijg ik dan ook vaak de vraag: “Waarom vraagt een goede trouwfotograaf wel 1000 of 2000 euro voor een paar uurtjes werk op een bruiloft? Dat is wel heel erg makkelijk verdiend! Ik kan net zo goed mijn oom/neef/vriendin/buurvrouw vragen om wat foto’s te nemen.”

Het is hartstikke logisch dat mensen kritisch zijn op de prijzen van trouwfotografie. Elke euro die je bespaart op trouwfotografie, is er één die je kunt uitgeven aan iets anders, zoals geweldige uitnodigingen of een mooie trouwlocatie. Maar ik wil graag uitleggen wat er achter de prijs van trouwfotografie zit. Hoe is die prijs eigenlijk opgebouwd?

 Anne-en-Dieter-2359Apparatuur

Allereerst moet een fotograaf natuurlijk investeren in apparatuur. Het onderstaande lijstje bestaat uit zaken waar een fotograaf niet buiten kan:

  • Een professionele camerabody kost zo’n 2500 euro. Maar met één body ben je er nog niet, want stel dat je camera weigert tijdens een bruiloft, dan moet je altijd een tweede body bij je hebben.
  • Dan de lenzen; voor trouwfotografie is het belangrijk dat je lenzen lichtsterk zijn, zodat je ook in een donkere ruimte, zoals een kerk, nog scherpe foto’s kunt maken. Helaas zijn deze lenzen erg duur; je bent zo 4000 euro kwijt voor een goede set.
  • Tel daar nog bij op de prijs van accessoires, zoals accu’s, filters, geheugenkaarten, flitsers, statieven en een tas.
  • Om al die foto’s te bewerken heb je ook een snelle computer nodig, en randapparatuur zoals een printer, harde schijven voor backup en uiteraard (legale!)software om foto’s te bewerken. En al deze apparatuur moet je ook verzekeren, onderhouden en ééns in de zoveel tijd vervangen of upgraden.

Tijdsinvestering

Dan de tijd die ik investeer in jouw bruiloft. Er komt meer werk bij kijken dan alleen op de dag zelf. Vanaf het moment dat je mij belt of mailt, investeer ik tijd in jullie. Ik maak een offerte, we spreken een keer af om alles door te spreken, je hebt nog wat vragen die ik via de mail beantwoord, we bellen nog een keer. De avond van te voren besteed ik aan voorbereiding: accu’s opladen, tas inpakken, het dagprogramma in mijn hoofd prenten, de route uitprinten en ideeën voor de fotoreportage opschrijven. Dan natuurlijk de bruiloft zelf; mijn aanwezigheid, maar ook de reistijd. Na jullie grote dag ben ik ook nog eens veel uren  kwijt met het bewerken van jullie foto’s, correspondentie en het verzendklaar maken van de foto’s.

De kosten van het ondernemen

blog06Daarnaast ben ik behalve fotograaf ook ondernemer, en dus verantwoordelijk voor alles wat daarbij komt kijken. Ik moet tijd en geld steken in marketing, want klanten komen niet vanzelf. Een strakke website, visitekaartjes, voorbeeldalbums, advertenties. Dan komen daar nog allerlei dingen bij zoals administratie, boekhouding en verzekeringen. Ook heb ik natuurlijk een auto nodig om van a naar b te komen en een ruimte om in te kunnen werken. Degenen van ons die full time met fotografie bezig zijn, moeten dan ook nog aan allerlei andere dingen denken, zoals sociale premies, vakantiedagen, een arbeidsongeschiktheidsverzekering en pensioenpremie en natuurlijk de BTW.

Om bij te blijven in ons vak en op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen, moeten we ook tijd en geld investeren in onszelf: cursussen volgen, vakbladen of -blogs lezen, vrij werk maken en veel kijken naar werk van anderen. De tijd die het kost om ons te ontwikkelen en een betere fotograaf te worden, kunnen we uiteraard niet besteden aan betaald werk.

Al deze kosten, onze apparatuur, vervoer, verzekeringen, marketing, acquisitie, ontwikkeling en huisvesting, moeten worden terugverdiend met het geld dat we binnenbrengen met betaalde opdrachten. En van wat er overblijft, gaat ook nog eens de belasting af. Wat er nog rest na aftrek van deze kosten, is het echte inkomen van de fotograaf. Vandaar die prijzen, die door veel mensen als hoog worden ervaren, maar die eigenlijk heel realistisch zijn als je als fotograaf je boterham moet verdienen.

Trouwfoto’s laten maken door een bekende

8558657511_6ccb58872a_bTenslotte nog de neef of buurvrouw die een mooie camera heeft en best wat foto’s wil maken van jullie bruiloft. Als jij vertrouwen hebt in die persoon en je ziet het helemaal zitten, ga ervoor! Het kan een mooie manier zijn om geld te besparen en een goede oefening voor de amateurfotograaf in kwestie. Weet wel dat er risico’s aan kleven. Je neef heeft misschien heel mooie foto’s gemaakt op vakantie in Thailand, maar kan hij ook goed belichte en scherpe foto’s maken in een donkere kerk of trouwzaal? Heeft hij de juiste apparatuur en kennis in huis om écht mooie portretfoto’s te maken? Weet hij waar hij op moet letten als jullie poseren tijdens de fotosessie zodat jullie er op je mooist op komen? Vergeet hij niet ook foto’s te maken van details zoals de trouwringen, de bloemen, de gedekte tafels en de bedankjes? Wat als zijn camera er halverwege de dag mee ophoudt of zijn batterij leeg is? Of als zijn computer crasht en al je foto’s zijn weg? Als je kunt leven met deze risico’s is het zeker een goede optie! Maar je bruiloft kun je nooit meer overdoen; je trouwfoto’s zijn, naast je kersverse echtgen(o)ot(e), het trouwboekje en de trouwring, het enige tastbare wat je overhoudt aan de dag. Helemaal niet zo’n gek idee dus om daarin te investeren.

Dus wat is duur? , kijk eens op onze site www.vankolck.eu, of op de website van de schrijfster van dit stuk Els Oostveen.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.